Designer

Verner Panton

• Verner Panton Levede 1926-1998
• Dansk
• Uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole 1947-1951
• Arbejdede hos Arne Jacobsen 1950-52
• Etablerede sin egen tegnestue i 1955

Stor international succes
Med sit ofte iøjnefaldende brug af design, kraftige farver og materialer blev Panton en af de mest toneangivende designere i Europa i 60’erne indenfor møbler, belysning og indretning. Det bragte ham langt ud over Danmarks grænser og særligt i udlandet gjorde han sig gældende.

Hans design er blevet ikoner
Panton har lavet en række lamper og møbler, som i dag er kendte ikoner, og mange af hans designs er udstillet på MoMA i New York.
Hans lamper er karakteriseret ved et tidløst design kombineret med praktisk funktion. Farverne på lamperne, såvel som på hans møbler, tapeter og tekstiler, er for 60’erne tidstypisk psykedeliske.

Bredt farvespektrum
Lampeklassikeren ”Flowerpot” designede han i 1968 – oprindeligt til sine udstillinger og til restaurationsbranchen, men i dag hænger den i mange hjem, og har særligt de senere år fået et comeback. Stilen og de mange farvevalg gør, at den kan passe ind mange steder.
Det var netop den kulørte flowerpower tid sidst i 60’erne, der gav navn til lampen.

Slog igennem i udlandet
Han fik sit gennembrud i 1958, hvor han – efter at have kørt rundt i Europa i sin Volkswagen – vendte tilbage til Danmark fuld af idéer og fik sit første job: at designe interiøret til Komigen Inn. Det var her, han skabte han sit første design-ikon, ’cone chair’, som vakte sensation.
I Danmark kunne man dog have svært ved at vænne sig til hans farvestrålende stål- og plasticmøbler, og det endte med at blive den amerikanske møbelproducent, Herman Miller, der satte hans mest berømte designmøbel, Panton stolen, i storproduktion i 1967. Det skete hele syv år efter, at Panton havde tegnet den. Stolen er den første plaststol, som er støbt ud i et stykke.

Brud med dansk tradition
Panton havde tilknytninger til Arne Jacobsen, som han arbejdede hos, samt til Poul Henningsen og Hans J. Wegner. Men der var dog langt fra denne danske træmøbel-tradition til Pantons formsprog og farvebrug.
En af de mest avant-garde designere

Verner Panton var en af de mest avant-garde designere i det 20. århundrede. Hans æra markerede en tid, hvor dansk design var internationalt anerkendt til at repræsentere designstilen i efterkrigstiden.

—> Se vores online udvalg af lamper designet af Verner Panton

>> FÅ VIP-FORDELE!